15 października obchodzimy Światowy Dzień Higieny Rąk
W roku 2021 hasło przewodnie – „Sekundy ratują życie – umyj ręce!”
Czy wiesz, że:
- Na skórze rąk są dwie warstwy mikroflory:
- pierwsza jest właściwą fizjologiczną florą, która z człowiekiem jest na stałe i ona właśnie zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie skóry;
- drugą grupą jest mikroflora, którą nabywamy poprzez kontakt ze środowiskiem, jest ona dla nas „obca”, a znajdujące się w jej składzie drobnoustroje są chorobotwórcze;
- Na 1 cm² naszych dłoni może znajdować się nawet 5 milionów bakterii.
- Według badań tylko 50% mężczyzn i 75% kobiet myje ręce po opuszczeniu toalety.
- Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), niemal 70% zakażeń i zatruć to efekt brudnych rąk!
- Badania wykazały, że aż 95% ludzi nie myje rąk pod bieżącą wodą wystarczająco długo – średni czas to 6 sekund.
Tymczasem mycie rąk wodą z mydłem przez 15 sekund redukuje liczbę bakterii już o około 90%, natomiast kolejne 15 sekund usuwa całkowicie drobnoustroje, które mogą być przyczyną chorób. - Częste mycie rąk jest w stanie zmniejszyć liczbę zachorowań u dzieci np. z powodu biegunki, zapalenia płuc itp. Badania wykazały, że ponad 40% przypadków zachorowań na biegunkę u dzieci w wieku szkolnym jest wynikiem brudnych rąk.
- Brudne ręce są także przyczyną 70–90% zakażeń szpitalnych.
Higiena rąk jest najważniejszym elementem strategii walki z zakażeniami związanymi z opieką zdrowotną.
Na co dzień dotykamy wszystko i wszędzie: klamki, poręcze, banknoty, bankomaty, terminale do kart kredytowych, długopisy, telefony, klawiatury, myszki, przyciski w windzie, poręcze w autobusie i tramwaju, pieniądze, koszyki sklepowe, zwierzęta i wiele innych rzeczy i powierzchni. To właśnie na tych powierzchniach roi się od bakterii i wirusów. Drobnoustroje te (m.in. rotawirusy, norowirusy, enterowirusy, salmonellozy, gronkowce, pałeczki jelitowe – np. Escherichia coli) posiadają dwie wspólne cechy – są niewidoczne „gołym okiem” i łatwo się przenoszą z jednej części ciała na inną, np. z rąk do ust, prowadząc do wirusowych i bakteryjnych zakażeń jelitowych, zakażeń dróg moczowych, śluzówki jamy ustnej, a także do zatruć pokarmowych, wirusowego zapalenia wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa), zakażenia owsikami.
Mycie rąk wydaje się prozaiczną czynnością, którą każdy z nas wykonuje kilka razy dziennie, ale czy robimy to prawidłowo?
9 KROKÓW DO CZYSTYCH RĄK
Prawidłowo i skuteczne mycie rąk powinno trwać od około 40 sekund do 1 minuty:
- Zwilż ręce czystą, ciepłą, bieżącą wodą.
2. Nałóż niewielką ilość mydła (najlepiej mydło w płynie).
3. Potrzyj dłonie jedna o drugą (z dala od wody).
4. Potrzyj grzbiet każdej dłoni.
5. Potrzyj palce i przestrzenie między palcami.
6. Potrzyj kciuki i końce palców, paznokcie.
7. Opłucz ręce czystą, bieżącą wodą.
8. Osusz ręce czystym ręcznikiem lub ręcznikiem papierowym.
9. Przez ręcznik zakręć kran.